faluhíd

2001. július 28.

HÍDSZENTEK AZ ÚJJÁÉPÍTETT KAPOLCSI FALUHÍDON

Hídszentek vigyázzák a falut, a hidat, a patakot. Mégpedig nem akárkik: Miasszonyunk Mária a kisdeddel – Magyarország védőszentje; Szentháromság – Kapolcs védőszentje; Nepomuki Szent János – az utak és hidak, vizek és vízimolnárok védőszentje.

Éjjel világító, varázslatos kerámia virágmező, baromfiudvar a Malomszigeten, kerámia madarak és gólyák fészkeltek egykor a kapolcsi fákon, az ágak között kerámiapillangók szálltak. A 2001-ben újjáépített és felavatott Faluhíd kubusaiban kerámia hídszentek vigyázzák a falut, a hidat, a patakot. Mégpedig nem akárkik: Miasszonyunk Mária a kisdeddel – Magyarország védőszentje; Szentháromság – Kapolcs védőszentje; Nepomuki Szent János – az utak és hidak, vizek és vízimolnárok védőszentje.

Szurdi Éva keramikus keze nyomát nemcsak a ezek az alkotások viselik Kapolcson. A falu utcáin bárhova nézünk, a magyar-kapolcsi „kétnyelvű” kerámia-utcatáblák és házszámok is az ő műhelyéből kerültek ki.

Ő volt az, aki kitalálta és megszervezte az 1999-es fesztiválon, majd évek hosszú során át működtette a Kapolcsi Fazekas és Keramikus Találkozót, azután 2000-ben a Kézművesek Völgye programsorozat születésében is tevékeny szerepet játszott, majd létrehozta, és azóta is működteti a Kapolcsi Fazekasműhely és Galériát és benne a Festödét.

Szerző: 
Pallagi Anikó ▶ Fotó: Pető Zsuzsa, Cuhorka Ádám
Kategória: 
Ereklye
Történetem ideje: 
2001. július 28.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak

Oldalak