Forgács Péter

1993. július 21.

Disznó televízióval

"A kapolcsiak hevesen tiltakoznának, ha a falu közepén „felhizlalt” disznót a falu jelképének neveznénk. Erről szó sincs, csupán egy kedves színfoltja a településnek a kapolcsi napokon felállított agyagdisznó, szájában a televízióval."

"Ahogy elnézzük, hallgatjuk a fővárosban zajló médiaháborút, akár fel is hajthatnánk Budapestre ezt a rendetlenségéről ismert négylábút. Bizonyára neki is lenne néhány röffenése a történtekről." (-M-)

 

A videódisznó története Kapolcson a következőképpen ért véget: az 1993. évben, amikor a Kapolcsi-Petendi-Dörögdi Művészeti Napok eseményei már lezajlottak, megritkultak a Kapolcsra látogató idegenek. Ahogy szokott, az elhíresült faluba is beköszöntött az ősz, Cili néni kocsmájába már csak a törzsvendégek jártak szorgalmasan.

 

Ekkortájt történt, hogy Márta Pistához „küldöttség” érkezett (az is lehet, hogy az eset a kocsmában esett), akik a falu kérését tolmácsolták a következők szerint: „Kérünk Téged Pista, hogy a kastély mellől tüntesd el valahogy azt a nagy disznót! Tudjuk, hogy ez művészet – mondtad akkor -, de nekünk sok bosszúságot okoz. A környéken elterjedt, hogy a főtéren új szobrot állítottunk és jönnek hozzánk hétvégenként rokonok, ismerősök, mind meg akarja nézni a saját szemével. Aztán amikor meglátják, kinevetnek bennünket, kinevetik a falut. Azt beszélik mindenfele, hogy ez lesz Kapolcs jelképe ezentúl…. Pista, azonnal intézkedj, mi is szétbonthatnánk, de Ti tettétek ide, Ti is vigyétek el innen!”

Szerző: 
Pallagi Anikó
Kategória: 
Sztori
Történetem ideje: 
1993. július 21.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak

Oldalak