Misztrál

2012. augusztus 04.

KALÁKA VERSUDVAR MINDENKINEK

A Kaláka Versudvar élőhely. Természetes élőhelye a verseknek, daloknak, szavaknak, dallamoknak, ritmusoknak, melyek vígan fickándoznak Tibor gazduram kőből rakott támfalai között, hiszen a lehető legjobban érzik magukat. (Lackfi János költő)

A Kaláka a kezdetektől számos alkalommal muzsikált a Völgyben, hol a Merlin Kommandó részeként, hol önállóan, hol itt, hol ott, szabadtéren, templomban, klastromromban, iskolában, sátorban. Most történik meg viszont először, hogy az együttes tíz teljes napra völgylakó lesz, és saját udvarába invitálja barátait: költőket, előadókat, színészeket, zenészeket. Célja nem más, mint hogy gyerekek, felnőttek, diákok, katonák és nyugdíjasok számára egyaránt élménnyé váljon a vers, akár íródó, akár szavalt, akár énekelt formájában.

 

Lesznek énekelt versekre épülő gyerekműsorok és (főként a Hangzó Helikon sorozatra épülő) verskoncertek. A Kaláka és a másik házigazda, Gryllus Dániel vendégei lesznek: Bognár Szilvia, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági, a Misztrál, a Szélkiáltó, a Sebő együttes, Both Miklós és a Napra, Nyeső Mari, Harcsa Veronika, Szokolay Dongó Balázs, a Kosbor Trió és a Túlpart együttes, Ési Gyöngyi és Kováts Marcell. Színészvendégek: Mécs Károly, Máté Gábor, Gryllus Dorka, Keszég László, Boka Gábor, Galkó Balázs.

 

Az udvar költő-udvarmestere Lackfi János, aki versműhelyt vezet, és kollégáival, Kányádi Sándorral, Csukás Istvánnal, Tóth Krisztinával, Szabó T. Annával, Kiss Judit Ágnessel, Vörös Istvánnal, Horkai Hörcher Ferenccel együtt közreműködik a játékos-muzsikás improvizációs esteken is. Amúgy is reggeltől estig áll majd a bál, és ha éppen nem koncertbe göngyölve szól a líra, akkor zsibonghat a versfitnesz, a mondókázós-babázós foglalkozás, az ölbeli kerekítő vagy éppen a papírszínház. Mulassanak együtt a Kalákával! Vigyázat, a vers függőséget okoz!

 

Gryllus Dániel és Lackfi János

 

A fenti sorokból is kitűnik, hogy – legnagyobb örömünkre –újra egymásra talál vers és zene, hiszen mindig is testvérek voltak. Egyre több fiatal zenész és költő alkot együtt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy immár harmadik alkalommal rendezzük meg a Kaláka együttessel társrendezőként ama varázslatos támfalak között a Művészetek Völgye felkérésére a Kaláka Versudvart. ( www.kalakaversudvar.hu).

 

Az udvar délelőtt a legkisebbeké. Van itt höcögtető, csiklandozó, hintáztató, dögönyöző, csúszdáztató mondóka, de a „Te rajzolsz, én varrok” kézműveseivel alakot nyernek a gyermeki fantázia különleges álmai is, mert igenis vannak 5 lábú macskák, zöld lovak, citromsárga denevérek, vagy pillangócsirkezsiráfok…És aztán remek koncertek végeláthatatlan sora, Versműhely, ahol„boldog- boldogtalan írhat boldog- boldogtalan verseket” (Lackfi János), Zenés versimpró és közös esti muzsikálás, éneklés. (Vipordukció)

Szerző: 
Gryllus Dániel / Lackfi János / Gryllus Kiadó / Viprodukció
Kategória: 
Mozi
Történetem ideje: 
2012. augusztus 04.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak

Oldalak