Vexations

1995. július 21.

Maratoni zongorakoncert

1 templom, 1 zeneszerző, 1 téma, 2 számláló, 9 zongorista, 24 óra

Erik Satie: Vexations 1893-as zongoraműve, a vigántpetendi katolikus templomban hangzott el az 1995-ös Művészetek Völgye alkalmából. Az előadók a Zeneakadémia hallgatói voltak.

A Vexation egy - mondhatjuk így - abszurd szertartás; a századforduló egyik különös figurájának legextrémebb műve. A szerző nem szánta előadásra (ez a XIX. sz-ban érthető), de hagyatékában megtalálták. Az egyetlen témának 840-szer kell elhangzania, írja és ez 1963-ban történt meg először, John Cage irányításával. Satie ekkor már rég halott volt.

A gyakorlat szerint a zongoristák és a témaszámlálók váltják egymást. Az akadémisták baráti társasága két részre oszlott, voltak, akik felváltva zongoráztak és számoltak, voltak, akik felváltva számoltak. Az előadók, a számlálók és a hullámzó létszámú közönség - egymást váltva - kitartott.

 

A darab megszólalása során az abszurd alapötlet komoly felhangjai erősödtek ki, az ismétlődő téma időntúlisága és az esemény misztikus fegyelme.

 

ELŐADÓK

Zongora és számlálás:

Alföldy Gábor, Bartók György, Bujdosó Márton, Huszár Péter, Ittzés Gergely, Pétery Dóra, Szakács Csaba, Szervác Attila, Várkonyi Tamás

Csak számlálnak: Kerényi László, László Lilla

Szerző: 
Pallagi Anikó, fotó: Váraljai Szandra
Kategória: 
Fotó
Történetem ideje: 
1995. július 21.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak

Oldalak