2012. augusztus 02.

Az idő rövid ócsárolása

Emléktöredékek a kántortanító házában felütéssel csábít a Csenddé lett c. videoinstalláció a dörögdi Református Templom mellett lévő hajdanvolt kis szolgálati helyiségbe. Rábukkanni is nehéz, hisz épp csak jelzi egy felirat a létezését, belépve viszont az embernek a földbe gyökeredzik a lába.

Egy jobb sorsot megélt és jobb sorsra érdemes házacska, egy egykori lakótér sorsába nyerhetünk betekintést. Hogyan lehet megfogni az időt? Viszonylag sokan töltöttek el sok időt a kérdés boncolgatására. Jelen esetben a készítők kicselezték azt, mondhatni adtak az időnek egy akkora sallert, amit csak mi szoktunk tőle kapni, ha felfedezzük az első ősz hajszálunkat, az egyre mélyülő barázdákat testünk legkülönbözőbb pontjain.

 

A készítők a legmodernebb eszközöket felhasználva mutatják be a múltat, majdnem fikcióként ábrázolva azt. Az üres és romos állapotban lévő kántor-házban öt darab nagyméretű monitor mutatja meg nekünk milyen volt itt az élet régen. A már nem létező kemence elé tett monitoron folyamatosan ég a tűz, a mellette lévőn dolgos kezek kosárba pakolják a frissen kisült kenyereket. A szoba üres, a tv pedig férfit mutat, aki olvas az asztalánál. A kamrában kolbászok lógnak.

 

Tehát az installáció a most eszközeivel szembesíti az időt arra, hogy a múlt szépségét ellopva, itt hagyta nekünk a művét, a pusztulást. Ne legyen az idő erre büszke. Még akkor se, ha tudjuk, hogy igazából nem is létezik. Nagyon ajánlott élmény!

 

Nuszbaum Tibor

Szerző: 
Nuszbaum Tibor
Kategória: 
Sztori
Történetem ideje: 
2012. augusztus 02.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak