2013. augusztus 02.

A dörögdi templom udvara

Amikor az ember belép a dörögdi kálvinista templom udvarára és leül az árnyas lombok alatt, nem csupán az irodalmi hangulat érinti meg: a falu egyik szellemi központjában a lélek is elcsendesül.

 

Eleink itt is kiváló helyszínt teremtettek az elmélyedésre: a mindennapok emberének bölcs előrelátása saját tereit alakította lakhatóvá, ahogyan költőnagyjaink tették számunkra otthonossá a nyelvet. Nem először kap hangot a Völgyben a kortárs magyar irodalom – ám a hűvös, százados falak alatt nem csak mai szerzőkkel találkozhatunk: a teret Márai, Ady és az elmúlt évszázad legjobb szerzőinek szelleme hatja át.

 

 

Végre minden család számára elérhetővé válik a mindennapok ősi konzerválási módszere, az aszalás, méghozzá korszerű, fenntartható módon: Taliándörögdön, a Völgy Zöld Zugolyában mindennap megismertetik velünk a napkollektoros aszalás módszerét. A legjobb magyar gyümölcsfajták olyan frissességgel kerülhetnek akár téli reggelizőasztalunkra is, mintha aznap szedtük volna. Kapolcsra visszatérve, a Gólya udvarban már fürkésztem is a vadalmafát – el is árultam a szervezőknek, hogy ha nem pálinkát főznek belőle, mire használhatják még fel a termést.

 

Egyértelműen a Művészetek Völgyének fő ütőere a Dörögd és Kapolcs közti lankás országút. Elképzelni is nehéz, hogy a 23 év alatt hány és hány emberi élet kapott új irányt itt. Mennyi sorsszerű találkozás, hány végérvényesen egymásba égő szemkontaktus történt meg ezen az alig 5 kilométeren. Örök barátságok kötődtek, amik tán évente egyszeri találkozásban materializálódtak, ám súlyok végtelen. És itt teremtődött meg az a plusz is, ami a völgyet Völggyé tette: hisz csak a bizalom az, ami lehetővé teszi, hogy idegenek barátként szállítsanak úticéljukhoz idegenbarátokat.

Szerző: 
Nuszbaum Tibor
Kategória: 
Sztori
Történetem ideje: 
2013. augusztus 02.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak