1990. július 01.

Kapolcs és Mákófalva testvérek

A teherautónyi segélyszállítmány december utolsó napjaiban szerencsésen meg is érkezett Erdélybe, Kalotaszegre és Csíkba. A csíkcsicsói plébános levelében köszönte meg a magyar testvéreknek, hogy a nehéz időkben segítségükre voltak.

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 1989. december 26-án gyűjtést hirdetett meg az erdélyi magyarok megsegítésére az Eger-Völgye (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Pula, Monostorapáti, Hegyesd, Diszel) falvaiban. Egy teherautónyi ruhaneműt, tartós élelmiszert, tisztálkodási és egészségügyi eszközöket, gyógyszereket, ajándékokat és egyéb adományokat gyűjtöttek össze. A szállítmányt Márta István, és Dózsa Tamás kísérte el Erdélybe, a teherautót Farkas György vezette, mindhárman az Egylet alapító tagjai.

A teherautónyi segélyszállítmány december utolsó napjaiban szerencsésen meg is érkezett Erdélybe, Kalotaszegre és Csíkba. A csíkcsicsói plébános levelében köszönte meg a magyar testvéreknek, hogy a nehéz időkben segítségükre voltak.

Ezen az izgalmas úton jutott el Kalotaszegre is, pontosabban a kapolcsi méretű 300 lelkes Mákófalvára a segélyszállítmány. Örvendező fogadtatásra találtak itt is, összebarátkozván megbeszélték, hogy a kicsiny erdélyi falu testvérfaluja lesz Kapolcsnak. Az Egylet az elkövetkező 1990. évre legott meg is hívta a mákóiakat és színjátszó csoportjukat Kapolcsra. A mákóiak pedig a hagyományos Ilona-napi búcsújukra hívták vissza a kapolcsiakat, ahogy rokonok között illik.

Az 1990. év ennek a barátságnak a megvalósult eseményeivel telt el.

„….1990. június 27-től július 7-ig Egyletünk meghívására Kapolcson tartózkodik az Erdélyből, Kalotaszegről érkező mákófalvi, 43 tagú(!) színkör. Az Erdély-szerte ismert, a hagyományos falusi színjátszást megtartott mákói csoportot Kovács Pali Ferenc, volt tanító, könyvtáros – jelenleg gyári munkás – vezeti. A társulat utaztatását, szállását, étkeztetését egyesületünk vállalta fel falunk és különböző szponzorok segítségével: Művelődési Minisztérium, Veszprém megyei Tanács, Veszprémi Hitelbank, Nagyvázsonyi Takarékszövetkezet, Profil Kft.

Június 30-tól a kapolcsi iskolában kiállítást rendezünk a még kötelező (élő) mákói viseletekből, szőttesekből. Július 1-én, vasárnap közös Falunapot tartunk, majd július 2-án, hétfőn 19 órai kezdettel a Szentimrei Jenő: Csáki bíró lánya című 3 felvonásos kalotaszegi balladát adja elő a színkör saját viseletben, saját dalokkal. Az előadást táncház követi a Muzsikás Együttes és egy bogártelki banda (Kalotaszeg) közreműködésével. A színjáték június 29-én Diszelben, 30-án Monostorapátiban, július 4-én Felsőörsön, július 5-én Kővágóörsön kerül előadásra.”

Szerző: 
Pallagi Anikó
Kategória: 
Sztori
Történetem ideje: 
1990. július 01.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak