2004. július 23.

Műsorfüzet 2004

Parabola, nem antenna

Hol volt, hol nem volt, volt egy igen gazdag herceg. Csodás palotában lakott, gyönyörű örökké zöldellő kertje volt, tele különbnél különb színű, illatú virágokkal, bokrokkal, sehol máshol nem növő hatalmas fákkal. Bámulta-örülte mindenki, aki arra járt. A herceg maga gondozta. Egy napon aztán, mikor érezte – mint mindnyájan fogjuk – hogy eljött az ideje búcsút venni mostani testétől, magához hívatta egyetlen fiát, s reábízta a kertet, gondozza ő. Azzal kilehelte a lelkét, s meghalt. A fiú eltemette – ahogy illik – apját, s onnantól ő vigyázta a kertet. Fölkelt előbb, mint a Nap, meglátogatta a virágokat, becézgette őket, kezével szedte le szárukról, levelükről a tetveket, parfümös vízzel meg is spriccelte, hogy jobban illatozzanak, körüljárta a bokrokat, nem törődve a tövisekkel letördelte a vad hajtásokat, fényesre símogatta levelüket, megtörölgette a fák kérgét, leszedte róluk a törzsükön szaladgáló rovarokat… Így ment ez sokáig, ám egyszer csak hervadni kezdtek a virágok, fonnyadni a bokrok, elveszítették leveleiket a fák. Elfelejtette meglocsolni a gyökereket…

Így……………….

Az emberek úgy tűnik gondoskodnak egymásról, de elfelejtik a lényeget; meglocsolni a gyökereket. S mi történik azzal a növénnyel, melyet nem gondoznak figyelmesen, amely nem kap táplálékot hosszú időn át? Kiszárad a törzse, belül elkorhad, s az első kisebb szellő is kidöntheti… Ám az a virág, az a bokor, az a fa, melyet nem csak becézgetnek (polgárom, népem, választóm, pártom), símogatnak, de gyökerét rendszeresen locsolják, akár évszázadokon át is élhet, és a természet rendje szerint virágokat hoz, gyümölcsöt terem. Meghálálja a gondoskodást… (Balgaság**? Nem! – gondoljuk mi –. )

Ideírtam én: BalGa*** (galkóbalázs)

 

* Parabola: mat.: olyan nyílt görbe vonal, amelynek bármely pontja egy adott ponttól, és egy rajta kívül lévő egyenestől egyenlő távolságra van, irodt.: Példázat példabeszéd, szimbólum. (Értelmező kéziszótár)

** Balgaság: valakinek, vagy valaminek az a tulajdonsága, hogy balga…(Értelmező kéziszótár)

*** Balga: gyermeteg, együgyű… (Értelmező kéziszótár)

Szerző: 
Galkó Balázs
Kategória: 
Dokumentum
Történetem ideje: 
2004. július 23.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak