2005. július 29.

Műsorfüzet 2005

A Fesztivál Fővédnöke a Közönség, a Völgyvendég: Erdély

Régi álmunkat valósítjuk meg, amikor 2005-ben Kapolcson az erdélyi művészettel fognak találkozni a Völgyvendégek. Az elmúlt években sokszor, sokféle művészt és alkotót hívtunk meg Erdélyből, de 2005-ben Hargita Megye Tanácsának Gyergyószárhegyi Alkotóközpontja segítségével teljes, gazdag sokszínűségben jelenhet meg vég re a Völgyben az erdélyi képzőművészet, az iparművészet, a népművészet, a nép rajz, a színház, az építészet, az irodalom, a könyv-és folyóirat-kiadás, az irodalmi élet, a klasszikus és népzene, a jazz és a film. Az Erdélyi Udvarban, a Malomszigeten, a Katolikus Templomban, a Faluházban, a Kastély galériában és a Tündérkert-moziban gazdag programokkal várjuk az ér deklődőket.

A képzőművészeti kiállítások színhelye a Kastélygaléria – pincétől a padlásig - így kel lő színteret tud biztosítani úgy a hagyományos táblakép–szobor-kiállításoknak, mind a „kortársabb” installációknak, vagy happening jellegű akcióknak is. A ki állítások központi magja egy erdélyi reprezentatív képzőművészeti anyag bemutatása lesz, amely köré csoportosul fiatal képzőművészek más jellegű látásmódjának és egyéni (de Erdély-centrikus) mitológiájának bemutatása. Olyan alkotók munkái is meg je lennek, akik nem népiesek, de abból táplálkoznak. A Gyergyószárhegyi Alkotóközpontot bemutató kiállításra és filmvetítésekre is sor kerül, valamint az erdélyi művésztelepekről, a kortárs erdélyi képzőművészetről, a képzőművészeti trendekről is hall hatunk előadást

Meghívtunk népi mestereket és iparművészeket, így lesznek a Völgyben: tojásírók, kosárfonók, csipkeverők, csuhéfeldolgozók, gyöngyfűzők, rojtkötők, bútorfestők, nemezelők, szövők, kalotaszegi, torockói varrónők, korondi fazekasok, vájtedénykészítők, akik mindennap mesterség-bemutatókat tartanak, Lesz az Erdélyi Udvarban könyvesbolt és könyvkiállítás, dedikálások, könyv bemutatók, vendégeink lesznek folyóirat-és könyvkiadók, írók, költők, lapszerkesztők. Mindennap este 7 órától izgalmas irodalmi beszélgetések várják az érdeklődőket. Meg hallgathatunk klasszikus-jazz és világzenei koncerteket, lesz népzene és táncház, tánc-és játéktanítás mindennap.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház 10 napon át lesz a vendégünk. Az erdélyi magyar színházak nem-hagyományos törekvéseit képviselő társulat hangsúlyozottan alternatív színházi programmal tevékenykedik. A marosvásárhelyi Yorick Társulat a hagyományos színházi nyelv megújítását jelöli meg elsődleges céljaként. Meghívott előadásában tág teret szán a kísérletezésnek. Ha nem is a tudjuk bemutatni az erdélyi művészet teljességét, reméljük, hogy gazdag sokszínűségével és értékeivel találkoznak majd a fesztivál 10 napja alatt vendégeink.

Szerző: 
Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet
Kategória: 
Dokumentum
Történetem ideje: 
2005. július 29.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak