2004. július 23.

MŰVÉSZETEK ZÖLDJE

A környezetvédő civil szervezetek tevékenységének, így a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletnek is, alapvető célja a környezettudatos szemlélet és életmód elterjesztése és népszerűsítése.

A Művészetek Völgyében, 2003-ban állítottunk fel először közösen egy „Zöld Udvart” néhány zöld szervezettel összefogva Vigántpetenden a Független Ökológiai Központ udvarán. A Vigántpetenden és Kapolcson megszervezett előadások, beszélgetések, játszóházak, játékok nagy sikert arattak. A tavalyi együttműködést minden szervezet hatékonynak és mindenképpen folytatandónak találta. A zöld szervezetek számára mérhető eredményt jelentett az, hogy a tavalyi fesztivál után sok olyan ember kereste fel a résztvevő szervezeteket különféle környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban, aki a Völgyben találkozott először a szervezetekkel. A környezetvédő civil szervezetek tevékenységének, így a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletnek is, alapvető célja a környezettudatos szemlélet és életmód elterjesztése és népszerűsítése. A Völgy kitűnő lehetőség a nagylétszámú látogató közönség - várhatóan 220.000 fő – szemléletformálására, a Völgy országos ismertségére és kedveltségére alapozva.

A Zöld Mozgalom 43(!) szervezetének részvételével 2004-ben „zöldfesztivál”-t szerveztünk, ahol a Völgyvendég aktívan vehetett részt a programokban. Célunk volt, hogy a Völgy minden településén színes programokkal, akciókkal, megmozdulásokkal, játékokkal, versenyekkel jelenjen meg a környezet-és természetvédelem. Voltak falutakarítások, turista-utak festése szakember vezetésével, gyalogcsiga-versenyek, teljesítménytúrák, családos, természetismereti túrák, nyereményjátékok, stb. Akit komolyabban érdekelt a természet-és környezetvédelem, az beszélgetéssorozatokon vehetett részt a környezetvédelem égető kérdéseiről. Az ország 10 Nemzeti Parkjának találkozóját is erre a 3 napra terveztük Taliándörögdön. A rendezvény ökoturisztikai kínálatának alapját képező vonzerők közül nem csak a természeti, hanem a természettel harmóniában élő emberek által őrzött kulturális hagyományok bemutatása is fontos volt. A rendezvény része volt egy szakmai fórum is, ahol ökoturisztikai kérdéseket vitatták meg a a nemzeti park igazgatóságok képviselői. A szakmai fórumon magyar és külföldi ökoturisztikai példákat ismerhettek meg a résztvevők. A szombati és a vasárnapi konferenciát a VölgyTV stábja élő, internetes adásban közvetítette, amit az Origo.hu-n élőben a kapolcs.hu honlapján felvételről (letölthető) láthattunk. 

Szerző: 
Pallagi Anikó / Független Ökológiai Központ (FÖK)
Kategória: 
Sztori
Történetem ideje: 
2004. július 23.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak