2013. július 24.

NO KAMU

Taliándörögdön a faluház mellett találjuk a NO KAMU! Hamis tárgyak kiállítását, mely a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Vám és Pénzügyőrség összefogásának a gyümölcse. Nehéz dolog. Nem volt egyöntetű boldogságrohamom mikor beléptem a kiállítási térbe.

Felsejlett egy néhány hete hallott kijelentés, miszerint: „Oly korban éltem a földön, mikor sok embertársam rengeteg pénzt adott olyan ruhákért, amely ruhákra rá volt írva annak a gyárosnak a neve, aki eladta nekik ezt.” Valljuk be, ez azért elég beteges. Főleg úgy, hogy lényegesen több pénzért árulják a gyárosok nevével ellátott ruhákat, mint amennyit azok érnek. Továbbgondolva a hamisítók ezt a fura emberi tulajdonságot akarják kihasználni, és annyit tesznek, hogy ők írják rá a gyáros nevét, és adják lényegesen olcsóbban, mint a gyáros.

 

Persze, árnyaltabb a kérdés jóval, mivel ezek a hamisítványok sokszor silányabb minőségűek, mint az eredeti. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Vám és Pénzügyőrség mindenesetre a gyárosok oldalán van és a hamisítás ellen küzd. Ha túllépünk, hogy az emberi faj képes magával így eljátszogatni (Tudjátok, hogy a konzerv feltalálása után 400 évvel feltaláltuk a konzervnyitót is?), akkor rátérhetünk a lényeges kérdésekre is.

 

Mi van azokkal a hamisított ruhákkal, amit a Vám és Pénzügyőrség lefoglal? Mert ugye van elég baj a világban, meg hát a Földet is túlságosan leterheljük, és jogtulajdonosi akarat ide-vagy oda, ezeket valaki legyártja, energiát, alapanyagot felhasználva, aztán ha csak úgy megsemmisítjük, akkor az nagyon nem menő.

 

Megkérdeztük a Nemzeti Adó és Vámhivatal egyik munkatársát erről, aki elmondta, hogy ha márkátlanítani lehet a terméket, akkor a jogtulajdonos döntésén múlik, hogy ezt megtehessék, és ne kelljen megsemmisíteni. Ebben az esetben a Vámhivatal ezeket a ruhaneműket év végén átadják a karitatív tanácsnak, akik eljuttatják a segélyszervezeteknek és az egyházaknak. Átlagban a jogtulajdonosok az esetek 50-60 százalékban járulnak ahhoz hozzá, hogy eljusson a rászorulóknak a hamisított- márkátlanított termék.

 

Döntse el ki-ki vérmérséklete szerint, hogy ez az arány, sok vagy kevés.

 

Nuszbaum Tibor

 

Vélemények a kiállításról (a vendégkönyvi beírások alapján):

„Remek kiállítás, nagyon hasznos! Az embereknek fogalmuk sincs, hogy a hamisítás ilyen mértékű és ilyen veszélyes. Köszönjük!”

„Gratulálunk a színvonalas és szemléletes kiállításukhoz. Munkájukhoz sok sikert kívánunk!”

„Nagyon örülünk ennek a kiállításnak! Szeretnénk, ha még több helyen és alkalommal lehetne ezzel a kiállítással találkozni. Igazi, figyelemfelkeltő! Köszönjük!”

„Köszönjük a részletes tájékoztatást és az igényes kiállítást!”

„Hasznos volt végignézni a kiállítást, sosem gondolná az ember, hogy mennyi mindent hamisítanak a világon. Köszönöm!”

Két kedves látogató versformába öntötte a kiállítással kapcsolatos benyomásait:

„Magnifice Amici
Ha eljöttél ide ki,
Látod ezt a kiállítást,
Fejezd be a hamisítást!
Van itt játék, fiberoscop,
Nyerhetsz vele csinos pólót,
Segít benne két szép legény,
Arcuk mosoly, szavuk poén,
Útravalónak azt jegyezd fel,
A hamis gyógyszert ne vedd meg,
És miközben iszod a söröd,
A szavad dörög:
Éljen-éljen Taliándörögd!”

Taliándörögd 2010.07.30. Dr. V.E. & Dr. Z.K.

Szerző: 
Nuszbaum Tibor / Taliándörögdi FaluTV
Kategória: 
Mozi
Történetem ideje: 
2013. július 24.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak