2013. július 31.

Profizmus és improvizáció

Nagy megtiszteltetés érte a Királykertet tegnap. A Jazz és Irodalmi Udvar meghívására koncertet adott a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint duó. Ám előtte a Kultura.hu egy félórás beszélgetésre invitálta a két zenészt. Nem könnyű újságírói feladat megfelelően moderálni egy ilyet, de Filákovity Radojka nagyszerűen terelgette a diskurzust az élvezhetőség irányába.

Sok mindent megtudhattunk a duóról, és a két emberről is. Például, hogy Veronika két évig Brüsszeli Konzervatóriumban tanult mesterképzésen, sejtetve, hogy mennyire tudatosan képzi magát, és mennyire tiszteli a zenét, amit hivatásként választott. Már, ha nem a zene választotta őt. Örök dilemma. Elmondása szerint introvertált, magába forduló kislány volt, akiről ugyancsak nehéz lett volna elképzelni, hogy a színpadon fog kikötni.

 

Mégis így alakult, ami azzal járt, hogy immár az életében is sokkal nyitottabb. Érdemes lenne többeknek tudatosan szembenézni gyengeségeikkel és beleállni a problémába pacekből. Hosszú távon megéri. A koncerten Gyémánt gitárjátékában aztán átjött az a humor, a precíz ám mégis felszabadult játék, ami már felsejlett a zenész történetmeséléseiből is. Amúgy is a duó alapja a profizmus és az improvizáció harmonikus egysége.

 

Nem véletlen fújhatott a langy szellő este, sorsszerűnek kell lennie, hogy ez a zene jusson el minél több emberhez, ha kell, akkor még a természet is besegít.

Szerző: 
Nuszbaum Tibor
Kategória: 
Sztori
Történetem ideje: 
2013. július 31.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak