2005. július 30.

TÜNDÉRKERT: VÖLGYVENDÉG: ERDÉLY

Hargita megye Gyergyószárhegyi Alkotóközpontja segítségével teljes, gazdag sokszínűségben jelent meg a Völgyben az erdélyi képzőművészet, az iparművészet, a népművészet, a néprajz, a színház, az építészet, az irodalom, a könyv- és folyóiratkiadás, az irodalmi élet, a klasszikus és népzene, a jazz és a film, mindez Kapolcson, az Erdélyi Udvarban.

Hargita megye Gyergyószárhegyi Alkotóközpontja segítségével teljes, gazdag sokszínűségben jelent meg a Völgyben az erdélyi képzőművészet, az iparművészet, a népművészet, a néprajz, a színház, az építészet, az irodalom, a könyv- és folyóiratkiadás, az irodalmi élet, a klasszikus és népzene, a jazz és a film, mindez Kapolcson, az Erdélyi Udvarban, a Malomszigeten, a katolikus templomban, a Faluházban, a Kastélygalériában és a Tündérkert-moziban.

 

A képzőművészeti kiállítások színhelye a Kastélygaléria volt – pincétől a padlásig – így kellő színtere volt a hagyományos táblakép–szobor-kiállításoknak, éppúgy. mint a „kortársabb” installációknak, vagy happening jellegű akcióknak is. A kiállítások központi magja egy erdélyi reprezentatív képzőművészeti anyag bemutatása volt, amely köré csoportosult fiatal képzőművészek más jellegű látásmódjának és egyéni mitológiájának bemutatása. Olyan alkotók munkái is megjelennek, akik nem népiesek, de abból táplálkoznak.

 

10 napon át láttuk vendégül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházat. Az erdélyi magyar színházak nem-hagyományos törekvéseit képviselő társulat hangsúlyozottan alternatív színház. A marosvásárhelyi Yorick Társulat meghívott előadásában tág teret szánt a kísérletezésnek.

 

Meghívtunk népi mestereket és iparművészeket, így megjelentek a Völgyben: tojásírók, kosárfonók, csipkeverők, csuhéfeldolgozók, gyöngyfűzők, rojtkötők, bútorfestők, nemezelők, szövők, kalotaszegi, torockói varrónők, korondi fazekasok, vájtedény-készítők, akik mindennap mesterség-bemutatókat tartottak. Az Erdélyi Udvarban könyvesbolt és könyvkiállítás, dedikálások, könyvbemutatók, vendégeink voltak folyóirat-és könyvkiadók, írók, költők, lapszerkesztők. Mindennap este 7 órától izgalmas irodalmi beszélgetések várták az érdeklődőket. Meghallgathatunk klasszikus-jazz és világzenei koncerteket, volt népzene és táncház, tánc-és játéktanítás mindennap.

 

2006-ban „CsángóVölgy” címmel programsorozatot szervezett a fesztivál, folytatva a nagysikerű erdélyi programokat. Hagyományőrző táncosok, zenészek jöttek Gyimesfelsőlokról, Gyimesközéplokról, Gyimesbükkből, Klézséről, Lészpedről, Pusztináról, Somoskáról. Közel 60 meghívott moldvai és gyimesi csángómagyar vendége volt a Művészetek Völgyének Öcsön, két napon keresztül. 

Szerző: 
Pallagi Anikó
Kategória: 
Sztori
Történetem ideje: 
2005. július 30.
Művészetek Völgye a Youtubeon Művészetek Völgye mobil alkalmazás Művészetek Völgye jegyvásárlás

További történetek

1995. július 24.
2010. augusztus 04.
2011. július 05.
2012. július 21.

Oldalak